Gastronomie v Normandii

Normandská kuchyně je neobyčejně chutná, pestrá a inspirativní. Na první pohled je podobná té naší, takže nečekejte žádnou exotiku. Po bližším prozkoumání navíc zjistíte, že odsud pochází řada jídel. Už se vám sbíhají sliny?

Nejlepší plesnivý sýr na světě

Základem normandské gastronomie je maso – žádný div, skot a ovce se tady pase na každé louce, najdete je dokonce i u Hory svatého Michala. Hovězí a skopové se připravuje na desítky způsobů, vyhlášené je například telecí z údolí Auge (veau a la mode de vallée d´Auge) a slané jehněčí (prés salés du Mont Saint Michel). Nevynechejte ani jitrnice (andouilles) či dršťky (tripes). Rouenská omáčka se podává s kachnou či sázeným vejcem.

Zřejmě nejslavnějším zástupcem normandské stravy je proslulý sýr camembert, jehož základem je nepasterované kravské mléko. Tradice jeho výroby začíná v malé vísce stejného jména v departmánu Orne, ostatně dnes je jeho produkce povolena už jen ve čtyřech dalších okresech.

Pálená jablka si prostě zamilujete

Rozšířením a slávou však za lahodným sýrem nezůstává pozadu ani jablečná pálenka calvados, nazvaná dle stejnojmenné oblasti v Dolní Normandii. Z 18 kilogramů jablek se vyrobí jeden litr této skvělé brandy, používané především jako digestivum. Zkvašený jablečný mošt se destiluje a minimálně dva roky musí zrát v dubových sudech.

Paleta normandských jídel je mimořádně široká též zásluhou plodů moře. V bouřlivém Atlantiku se loví ohromné množství ryb a korýšů, pochutnat si proto můžete na lahůdkách, jako je rybí ragú z Dieppe, grilované sleď s hořčičnou omáčkou nebo grilované ústřice z pláže Denneville. Nechybí však ani dostatek pečiva, ovoce, zeleniny, dezertů a dobrého pití.